En dans med svåra steg...

Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Agnes utveckling (16,5 månader)

Av Jempajenny - 16 januari 2010 13:36

Här kommer en liten (hm!) uppdatering av vad Agnes kan och gör nu för tiden vid 16,5 månads ålder.


Sova

Nu har Agnes gått över helt till att sova en gång per dag. Det har gått relativt smärtfritt och en anledning till det är att hon sover längre på morgnarna nu. Sovschemat ser  ut ungefär så här:


05.30-06.30 Någon gång häremellan vaknar Agnes och tar dag.

12-12.30 är det dags att sova middag. Vi försöker följa förskolans tider även på helger och lediga dagar. Agnes sover dock väldigt oregelbundet. Det blir allt mellan 40 minuter och 2 timmar.

18.45-19.00 är det dags att gå och lägga sig för natten. Efter att har varit lite orolig vid läggningen en kort period är vi nu tillbaka till att vi lägger Agnes i sängen, säger God natt och släcker och går ut. VI hör hur hon ligger och ”pratar” en stund (kanske berättar hon för Vovven och Kissen vad som hänt under dagen) för att somna inom 5 minuter. Agnes sover sedan i sin säng till runt 04 då hon oftast vaknar och får komma till oss. Ibland går hon upp själv, men oftast får någon av oss hämta henne.


Äta

Aptiten är det verkligen inget fel på! Agnes äter i princip allt som erbjuds. Hon älskar all sorts frukt och till frukost är kokt ägg en favorit. Agnes gillar också grönsaker och pillar ofta ur t ex kokt broccoli eller majs innan hon ger sig på resten av maten. Ibland erbjuder vi mjölk som måltidsdryck men ofta fördrar hon vatten att dricka. Agnes äter ju lunch på förskolan nu och till middag äter hon samma mat som vi med god aptit. Allt från köttbullar, potatis och sås till kycklingwok slinker ner. Välling blir det två gånger om dagen; vid 18 till Bolibompa och på morgonen när Agnes vaknar.


Göra/leka

Agnes är verkligen i en klätterfas nu. Det ska klättras upp på allt som går att klättra på. Hon skjuter runt stolarna här hemma för att kunna klättra upp och nå saker. Annars är det hoppa, springa som gäller. Finmotoriken är det inte heller något fel på. Agnes gillar att rita och kan stundtals sitta ganska långa stunder och pilla med småsaker. Hon är jätteduktig på att stoppa rätt kloss i rätt hål i klosslådan och hamrar gärna på sin bultbräda.


Agnes älskar vatten och kan stå länge i badrummet och ”tvätta sig” och ”borsta tänderna”. Eller vill hon stå vid diskbänken och ”diska”. Hon hjälper gärna till här hemma med matlagning, städning och går gärna små ärenden som att slänga saker i papperskorgen eller hämta något vi ber henne hämta.


På förskolan säger personalen att hon försöker interagera med de andra barnen genom att hon hämtar dem och vill att de ska följa med till ett annat rum och ”leka”.


Att lyssna på musik och dansa är också kul! Agnes snurrar gärna runt, runt tills hon blir så yr att hon ramlar på rumpan och skrattar.


Favoritlekarna är jage och titt-ut. Då kiknar Agnes av skratt. Att busa och bli kittlad är också fantastiskt roligt.


Böcker är fortfarande en favorit och vi läser ofta böcker här hemma. På TV är ”Lilla prinsessan” en höjdare, tycker Agnes och hon klappar händer och dansar när signaturen börjar.


Tala

Nu ”pratas” det en hel del härhemma men då på Agnes egna lilla språk. Hon behärskar dock ett antal ord:

Mamma, pappa, lampa (bapa), hej, hej då, nej (ej), aj, titt-ut (tittuuuh), där, oj och åhhh (när hon ser något hon tycker om) och hon härmar kossan (uuuh), hästen, bilen och vovven.


Vi är mäkta stolta över vår duktiga lilla tjeja!

 
 
♥ anna ♥

♥ anna ♥

16 januari 2010 14:46

Ja det är helt otroligt vad det händer mycket saker på kort tid!

Ja, jag vet att du läser min. Jag läser din med. Dålig på att kommentera så ska försöka bättra mig!

http://storasyrran.blogg.se

 
Ingen bild

Veronica

16 januari 2010 21:39

Kul att läsa hur Agnes utveckling ligger till när de är så nära i ålder. Mycket stämmer in på David :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempajenny - 19 april 2011 21:15

För ett tag sedan fick jag ett mail med en inbjudan till ett event för familje- och mammabloggare, We R Family. I höstas (?) fyllde jag i en intresseanmälan om att vara med på detta event och hade nästan glömt av att jag anmält mig. Men glad blev jag...

Av Jempajenny - 16 april 2011 08:59


Det är svårt att hitta tid (och i viss mån inspiration) till bloggandet när man nu är tvåbarnsmor. Men vi mår bara bra, allihop!    Anton växer och frodas! Han är nu vid 3 månaders ålder ungefär lika stor som Agnes var vid 5 månader.    Agnes...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 20:11

Alldeles nyss, när jag gjorde i ordning Anton för natten, fick jag det allra första tydliga svarsleendet från vår lillkille! Så underbart! Och världens finaste leende naturligtvis... Han har dessutom "pratat" en hel del idag och i kväll. Mys! Jag tro...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 14:12

Idag har vi äntligen skruvat ihop spjälsängen! Vi hade tänkt göra det förra helgen men då upptäckte vi att skruvarna var på vift och naturligtvis hittade vi dem inte.   Men idag, under tiden sambon och Agnes var i badhuset  och "lördagsbadade" åk...

Av Jempajenny - 10 februari 2011 21:59


Igår blev Anton en månad och jag hade tänkt skriva lite om hans utveckling, som jag gjort med Agnes. Som för de flesta bebisar består Antons dagar mest av att äta och sova. Men lite annat har han faktiskt för sig också…   Vikt: 5605g Län...

Presentation


Välkommen! Så trevligt att just du hälsar på. Lämna gärna ett avtryck innan du går - det gör mig så glad att få kommentarer! För mer information om mig och bloggen klicka här nedan på "Visa presentation"

Lämna ett avtryck!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Mina barn

  • Lilypie Third Birthday tickers
  • Lilypie First Birthday tickers

Samarbetpartners

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Omröstning

När tror ni Angus bestämmer sig för att titta ut?
 26-27 december
 28-29 december
 30-31 december
 1-2 januari
 3-4 januari
 5-6 januari
 7 januari på BF!
 8-9 januari
 10-11 januari
 12-13 januari
 14-15 januari
 16-17 januari
 18-19 januari
 20-21 januari

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards